Aurinkoaika

Galleria Jänis 15.6-12.7.2024
Jarrumiehenkatu 3, Turku

And you run, and you run
To catch up with the sun, but it’s sinking
And racing around
To come up behind you again
The sun is the same in a relative way
But you’re older
Shorter of breath
And one day closer to death”

Pink Floyd – Time (1973)

Modernin kiihdytyskapitalismin raunioissa meitä ohjaa edelleen auringon aika ja sen tuottamat rytmit. Talvi vaihtuu kevääksi, kevät kesäksi. Talviaika kesäajaksi. Järjestämme kalenterimme, työmme, lomamme ja elämämme sen varaan. Keinovalo, 24/7/365 kulutuskulttuuri ja valon nopeudella toimiva internet tuudittavat meitä kuitenkin hetkittäin ajattelemaan, että olemme itsenäisiä ja riippumattomia ulkoisista aikamääreistä. Että olemme kuolemattomia ja kaiken valtiaita.

Varhaisimmat arkikäytössä olleet aurinkokellot ovat noin 3500 vuotta vanhoja. Aurinkokellot hyödyntävät auringon valoa ja omaa varjoaan määrittääkseen aikaa ja sen muutosta. Näyttelyn teokset ovat poeettisia (auringon)valon ja muutoksen tutkielmia. Niiden näyttämä aika riippuu siitä mihin ne asetetaan, ja siitä miten niitä halutaan lukea. Valon suunnan muuttuessa teoksista paljastuu uusia värejä ja muotojen yhdistelmiä. Kotonani on yksi johon kevään ensimmäiset auringonsäteet osuessaan ilmoittavat talven lopusta. Toinen voisi olla kulmassa jossa joulupäivän hento talve valo juuri ja juuri koskettaa.

Useimmat näyttelyn teoksista ovat syntyneet hitaasti muun työskentelyn ohessa. Pienissä teoksissa olen hyödyntänyt suurempien teosten ylijäämävärejä, etten joutuisi heittämään maalia hukkaan. Teokset ovat valmistuneet kerros kerrokselta, vaiheissa kuukausien ja vuosien saatossa, luuppia ja pieniä maalausvälineitä hyödyntäen.